Erik Hedin

onsdag 9 december 2009

CC - Dagens hundras


Idag blev det total fokus på rasen CC. Denna korta benämning av Chinese Crested har jag fått lära av författaren och Professorn Åsa Nilsonne. Kort och konsist istället för de olika namnen för skiftande hårlag, storlek, benlängd mm inom rasen som existerar. Det är inte lätt att komma ihåg rätt namn på rätt hund inom denna ras. Det finns den hårlösa varianten (dock hår på huvud, svans samt "damasker" av hår på ben. Denna variant kallas allmänt för nakenhund, nakenfis eller hairless. Den variant med fluffig täckande päls (som Zelda) heter Powder Puff (pudervippa), ibland rätt och slätt Puff. Om jag förstått rätt finns båda varianterna med en mer "vinthundslik" kroppstyp med långa ben som kallas "rådjurstyp". Den mer satta kroppstypen benäms Cobby (tror jag). Har inte riktigt förstått den blandning av svenska och engelska namn i hundvärlden. Detta existerar ju inom alla rasgrupper. Man säger ju Greyhound "på svenska" men å andra sidan italiensk vinthund, vilken på engelska namnges Italian Greyhound... Idag fick vi se Åsa och Zelda i morgonsoffan på Tv4 Nyhetsmorgon där hon så fint berättade om relationen till våra älskade hundar och tillsammans med Zelda, "Puffade" (där fick jag till det!) för Zeldaboken som just kommit ut, äntligen! Hade idag också en trevlig träff med Mirja för att stämma av och diskutera porträttet jag håller på att måla av hennes nakehund, den mysige Felix (se bilden). Det gällde bl.a val av blå nyans till bakgrunden. Jag tycker vi döper 10 December till den officiella CC-dagen. Alla härliga nakna som påpälsade Chinese Crested alldeles egna dag!

5 kommentarer:

Blogger Olga da Polga sa...

Jag såg dem också på teven som jag av en slump satte på precis när de presenterades! Vad glad jag blev!
Vi ses kanske på söndag // Anna

onsdag, december 09, 2009  
Blogger Unknown sa...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

onsdag, december 09, 2009  
Blogger Unknown sa...

Utmärkt förslag med CC-dag. Och för att förvirra CC läget ytterligare kan man lägga till att en "naken" CC måste ha stående öron, medan puffen kan ha hängande som Zelda, eller stående som hunden som sitter modell just nu... Och de "nakna" kan dessutom vara så håriga att de kallas hairy hairless...

Undrar om det finns ngn annan ras med så många möjliga utseenden...

onsdag, december 09, 2009  
Blogger Noushin sa...

Åh, han blir verkligen toppenfin min lille pojk! För att återknyta till de olika namnen hit och dit så kallas de väldigt nakna kineserna för "true hairless".

torsdag, december 10, 2009  
Anonymous Anonym sa...

Ja og ennå mer info om kinesere, de hårløse har flere varianter av hårløshet, de kan være "true naked " da har dem ikke noe hår på kroppen og litt på hode, hale og føtter, og så kan dem ha litt mer hår helt til at dem er så hårete at dem ser nesten ut som puffer.. men de er faktist nakne! Det er ca 5 varianter av hårløshet så det er ingen enkel rase:) Det finnst ikke så mye deer type eller cobby type lenger, dem har vært blandet sammen gjennom tiden, men der og da så ser man jo hunder som er verkligen cobby og andre som er deer men de aller fleste er en blanding av disse typene:)

måndag, december 14, 2009  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida

© Erik Hedin. All rights reserved.